Hur mår ditt tak?

Det finns egentligen tre skäl att byta tak: Det är trasigt, du bygger om eller så är det fult. Oavsett skälet är ett nytt tak en god investering.

Hur länge håller ett tak?
Ett tak har en ungefärlig livslängd på 30 år, sedan börjar det bli dags att fundera på en renovering. Pannorna kan i och för sig hålla längre, men efter trettiogränsen ökar risken för skador snabbt. Inte minst på det som ligger under pannorna.Det börjar bli dags att fundera på ett takbyte. Och det är alltid bättre att göra ett byte innan skadan är skedd. Att få ett läckage i taket kan medföra stora skador i ett hus.

Se på ditt tak
Gå ut och ta en titt från gatan. Ser det bra ut? Är det helt? Är det angripet av mossa och alger? Det går att göra rent, men det kan också vara så att angreppen gått så långt att pannorna frostsprängts eller spruckit. Då är det dags att byta.
Inspektera pannorna
Kontrollera pannorna på nära håll och se om de är intakta. Lyft på dem och se hur läkten ser ut: Är virket torrt och friskt? Fuktig eller rötangripen läkt är ett tecken på att taket inte fungerar som det ska. Det kan bero på att ventilationen under pannorna inte fungerar.

Kolla vinden
Kolla taket från undersidan.Titta efter blåträ eller fuktfläckar. Kontrollera särskilt noga vid nock och vinklar. Kontrollera tätningarna utifrån vid nock, takvinklar och genomföringar tex ventilationshuvar m.m. Upptorkat tätningsmaterial bör bytas. Kontrollera att virket under dåliga tätningar inte är fuktskadat.

Plåtdetaljer
Ytlig rost på plåtdetaljer som luckor eller skorstenar kan åtgärdas genom att slipas och målas om. Rostangripna detaljer kan ha en sämre funktion eller till och med börja läcka. Kontrollera dem noga.

Uppfyller ditt tak någon eller kanske flera av dessa kriterier så tveka inte att kontakta oss för gratis inspektion och kostnadsförslag.

Till offertförfrågan.

 

Dags att måla om eller fixa fasaden?

Puts är ett tidlöst material som gör sig lika bra i kombination med keramiska plattor, glas och metall, som på mer klassiska fasader.

Jämfört med många andra fasadalternativ är en putsfasad inte begränsad till plana ytor, den kan följa underlaget i precis vilken form som helst. Möjligheterna att variera kulör och struktur så att den putsade ytan passar till dörrar, fönster, burspråk och balkonger är nästan oändliga.


Alcro rekomenderar

Alcro Bestå är ett fasadsystem med grundolja, grundfärg och täckfärg. Tillsammans ger de ditt hus effektivt skydd i upp till 15 år.

Bestå Grundolja används där fasaden är som mest utsatt och ger ett effektivt skydd mot röta och mögel. Bestå Grundfärg ger fasaden ett täckande fuktskydd och ger bästa möjliga fäste åt täckfärgen. Bindemedlet i Bestå Täckfärg är utvecklat för att vara extra tåligt mot solens ultravioletta strålning. Sist men inte minst är Beståsystemet skonsamt både mot dig och miljön.

  • Effektivt skydd mot röta och mögel.
  • Täckande fuktskydd.
  • Enastående glans och kulörhållning.
  • Lättstruken.
  • Bestå täckfärg är miljömärkt med Svanen.